Global enerji sevkiyatının en kritik geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı'nda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper, bölgedeki uluslararası seyrüsefer hatlarında yürütülen geniş kapsamlı operasyonlar sonucunda deniz mayınlarının başarıyla temizlendiğini açıkladı. Cooper, uluslararası alanda tanınan transit rotaların artık tamamen güvenli hale getirildiğini belirterek bölgedeki deniz trafiğinin normale dönmeye başladığını ifade etti.
Söz konusu temizlik operasyonunun askeri detaylarını paylaşan Amiral Cooper; Deniz Kuvvetleri dalgıçları, deniz komandoları ile kara, deniz, hava ve deniz piyadelerine ait hava unsurlarının ortaklaşa çalıştığını belirtti. Koordineli yürütülen bu geniş çaplı askeri operasyon sayesinde, küresel ticaretin can damarlarından biri olan boğazdaki uluslararası seyrüsefer hatlarının güvenli bir şekilde ulaşıma açıldığı ve bölgedeki ticari hareketliliğin yeniden ivme kazandığı vurgulandı.
Bölgedeki ticari akışın boyutlarına dikkat çeken CENTCOM yetkilileri, son birkaç ay içinde yaklaşık 750 milyon varil ham petrol taşıyan tahmini 1500 ticari geminin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli bir şekilde geçişine refakat edildiğini bildirdi. Bu durum, küresel enerji piyasalarının istikrarı ve tedarik zincirinin korunması açısından hayati bir gelişme olarak nitelendiriliyor.
Öte yandan, ABD'nin temmuz ayından bu yana uyguladığı deniz ablukasına ilişkin de çarpıcı veriler paylaşıldı. Amiral Cooper, insani yardımlar dışında hiçbir geminin ABD makamlarının izni olmaksızın İran limanlarına giriş çıkış yapamadığını ileri sürdü. Bu süreçte ablukayı delmeye teşebbüs eden 75 geminin geri çevrildiği, uyarılara ve talimatlara uymayan 3 geminin ise operasyonlarla işlevsiz hale getirildiği iddia edildi.
Kaynak: TRT Haber (CaddeNews AI Derlemesi)


Yorumlar (0)
İlk yorumu siz yapın.